Razgovor za posao – Top 5 savjeta

Savjeti za razgovor za posao

Razgovor za posao zasigurno je jedna od najstresnijih situacija s kojima se svatko od nas susretne barem jednom u životu. To je prilika u kojoj se trudimo prikazati u najboljem mogućem svjetlu, što mnogima stvara velik pritisak uz, ionako već dovoljno stresan, razgovor. Upravo iz tog razloga pripremili smo vam pet najbitnijih savjeta kako da taj razgovor prođe što bezbolnije te da pritom ostavite najbolji mogući dojam.

Kako izgleda razgovor za posao

Uobičajeno, razgovor za posao zadnji je korak u procesu prijave na radno mjesto. Nakon što je odabrana selekcija na temelju obrazovanja i radnog iskustva, ali i sposobnosti, navedenih u životopisu, najidealniji kandidati pozivaju se na razgovor uživo. Razgovor se odvija u prostoru poslodavca, a njemu najčešće prisustvuju osoba nadležna za ljudske resurse kompanije ili osoba nadležna za radno mjesto za koje je otvoren natječaj, a u nekim slučajevima čak i direktor kompanije. Razgovor uobičajeno traje 30 do 40 minuta.

Pitanja za razgovor za posao

Najčešće pitanje koje se postavi na samom početku razgovora jest da kandidat ispriča nešto o sebi. To je jedno od ključnih pitanja jer nije precizno te poslodavac može puno zaključiti o kandidatu. Najbitnije je da se ovdje koncentrirate na svoju edukaciju i radno iskustvo te da istaknete postignuća, a ne fokusirate se na svoju životnu priču. Još neka od standardnih pitanja koja će vam se vjerojatno postaviti su da izdvojite vaše snage i vaše slabosti, objasnite zašto mislite da bi trebali zaposliti upravo vas, navedete vaše ciljeve i gdje se vidite za pet godina, objasnite zašto želite raditi baš u toj kompaniji te zadnje, a mnogima i najstrašnije pitanje, koliko plaću tražite.

Kako se obući

Obucite se primjereno, jer dolaskom na razgovor za posao u trenirci šaljete poruku poslodavcu da niste profesionalni i ne znate poštivati kodeks oblačenja.

Što ponijeti

Na razgovor je najbolje ponijeti bilježnicu s unaprijed postavljenim pitanjima poslodavcu, životopis, preporuke s prijašnjih radnih mjesta te kemijsku olovku.

Kako se pripremiti

Dobro se pripremite, pročitajte oglas nekoliko puta, zatim istražite tvrtku na čiji oglas se prijavljujete. Ako vas na razgovoru pitaju dodatna pitanja o tvrtki, ostavit ćete pozitivan dojam jer će poslodavac vidjeti da ste zaista zainteresirani. Pripremite i primjere prethodnih projekata na kojima ste radili i primjere radnog iskustva koje možete istaknuti poslodavcu kao pozitivne primjere. Ako nemate radnog iskustva, možete istaknuti primjere projekata na kojima ste radili tijekom školovanja.

Najčešće mane

Nikako nemojte kasniti na razgovor. Kašnjenje je izraz nepoštovanja prema poslodavcu i dogovoru, tako da nemojte tratiti tuđe vrijeme. Također, ako dođete 10 do 15 minuta ranije bit ćete opušteniji na samom razgovoru jer nećete biti zadihani i u žurbi. Za kraj, javite se povratno nakon razgovora. Pošaljite e-mail sa zahvalom poslodavcu za izdvojeno vrijeme i razgovor te izrazite želju za nastavkom komunikacije i prolaskom u uži krug izbora.

Podijeli:

Poslednje sa bloga

Tko je tim Profesio? Andrea

Našem timu pridružila se nova kolegica Andrea. Andrea je apsolventica na Pravnom fakultetu, s naglaskom na specijalizaciju u radnopravnom zakonodavstvu, s višegodišnjim iskustvom u financijama

Tko je tim Profesio? Matija

Našem timu se pridružio novi kolega Matija. Matija Mirković je stručnjak za razvoj poslovanja i savjetovanje u području ljudskih resursa s višegodišnjim iskustvom u industriji.