Karijerne mogućnosti u BIM-u

U posljednje vrijeme sam imao zadovoljstvo regrutirati za par inovativnih kompanija iz svijeta dizajna i BIM-a ovdje u Hrvatskoj. Svojim inovativnim pristupom i idejama ovi BIM entuzijasti polagano mijenjaju građevinsku industriju u kojoj sve više mjesta zauzima digitalizacija. Zato bih iskoristio ovu priliku da skrenem pažnju mladim inženjerima i onima koji još studiraju ili žele da upišu fakultet. Molimo vas da se informirate o mogućnostima karijere u BIM-u i što on nudi, neki od vas će sigurno biti zainteresirani. Kod nas imate nekoliko tvrtki koje su specijalizirane u ovom polju i koje će, siguran sam, rado odgovoriti na vaša pitanja.

Ukoliko ne vjerujete meni onda pročitajte šta naš popularni AI prijatelj kaže na ovu temu:

Karijera u BIM-u

(Building Information Modeling) uključuje korištenje softvera i tehnologije za stvaranje, upravljanje i analizu digitalnih modela zgrada i drugih struktura. Ovi modeli mogu uključivati ​​informacije o dizajnu zgrade, izgradnji i održavanju, a koriste se za poboljšanje suradnje, komunikacije i donošenja odluka tijekom životnog ciklusa zgrade.

Postoji niz uloga unutar BIM polja, uključujući:

· BIM Manager: odgovoran za vođenje implementacije i korištenja BIM-a unutar organizacije.

· BIM koordinator: odgovoran za koordinaciju korištenja BIM-a među različitim timovima i dionicima projekta.

· BIM Modelar: odgovoran za izradu i održavanje digitalnih modela zgrada i drugih struktura korištenjem BIM softvera.

· BIM inženjer: odgovoran za korištenje BIM modela za analizu i optimizaciju performansi i održivosti zgrade.

Pojedinci u ovim ulogama mogu dolaziti iz različitih razina, uključujući arhitekturu, elektrotehniku, strojarstvo, gradilište i IT. Poželjno je imati dobro razumijevanje projektiranja zgrade i procesa izgradnje, kao i iskustvo s BIM softverom i alatima.

Općenito, BIM stručnjaci imaju vrlo dobre izglede za posao, budući da BIM postaje sve popularniji i potrebniji u građevinskoj industriji.

Autor: Sanin Radulovic

Podijeli:

Poslednje sa bloga

Tko je tim Profesio? Janette

Pripremite se za avanturu s Janette, vašom prijateljskom koordinatoricom globalne mobilnosti!  Dakle, jeste li spremni započeti nevjerojatno putovanje sa mnom? Pripremite se, jer svijet čeka,

Gradilište

Gradilište je prostor na kojem se gradi ili obnavlja zgrada, infrastruktura ili neke druge vrste građevinskih projekata i može varirati od malih projekata poput obnove