Što je posao građevinskog regrutera?

Regruteri su najproduktivniji kada imaju svoju nišu.  U mojem slučaju to je građevinska industrija.  

Građevinska industrija

U graditeljstvu imamo osnovnu podjelu na visokogradnju i niskogradnju, pa podjele unutar njih na novogradnju ili rekonstrukciju, stambenu i industrijsku(infrastrukturnu) izgradnju, izgradnju puteva, mostogradnju itd. Kao rezultat toga, u njoj radi mnogo stručnjaka s različitim obrazovanjem i iskustvom. Bilo bi dobro imati barem osnovna znanja ili se pobliže upoznati s navedenim podjelama jer će vam te informacije biti izuzetno važne prilikom potrage. Osobno, većina mog radnog iskustva vezana je za graditeljstvo što mi dosta koristi u mom poslu jer brzo uočim potrebe poslodavca i procjenim profil kandidata kojeg tražim.

Opis posla

Bit našeg posla je dobro profiliranje, potraga i pronalazak talenata na različitim pozicijama za jednu ili više građevinskih kompanija. Moj trenutni posao je pronalazak klijenata (građevinskih kompanija) u Hrvatskoj ili DACH regiji, a nakon toga pronalazak odgovarajućih kandidata za njih. Ovisno o zahtjevima klijenta u određenom trenutku, vrlo često istovremeno tragam za arhitektima, voditeljima projekata ili poslovođama koristeći svoju mrežu kontakata, poslovne mreže i oglašavanje. Generalno, puno razgovora, mailova i poruka za svaku od pozicija pojedinačno.

Kako do uspješne regrutacije

Prije svega morate dobro poznavati tržište rada na kom regrutirate. Kriteriji se donekle razlikuju od zemlje do zemlje pa pored osnovnih zahtjeva kao što su iskustvo na navedenoj poziciji, može biti i dodatnih vezano za kvalifikacije. Pored toga morate obratiti pažnju na uvjete i benefite koji se nude, poreze i sl. jer se mogu razlikovati od zemlje do zemlje. Prilagodite način komunikacije jer može doći do nerazumijevanja što zbog jezika što zbog kulturoloških razlika. Također, načini pronalaska kandidata se razlikuju od vrste poslovne mreže i oglašavanja. I tu dolazimo do jednog od najvažnijih elemenata za uspjeh – aktivne pretraga. Aktivnom pretragom pronaći ćete najbolje pasivne kandidate te ćete dobiti puno korisnih informacija i s vremenom se dobro pozicionirati na ovom poslu.

Zaključak

Po meni nema neke posebne tajne. Kao i u svemu, osnovni preduvjeti su ljubav prema ovom poslu, želja za uspjehom i otvorenost za fleksibilan rad. Usput se mogu naučiti i druge stvari važne za ovaj posao, a  pogotovo ako imate od koga učiti, neovisno o tome jeste li tek krenuli ili već imate iskustva.

Autor: Sanin Radulović

Podijeli:

Poslednje sa bloga

Tko je tim Profesio? Janette

Pripremite se za avanturu s Janette, vašom prijateljskom koordinatoricom globalne mobilnosti!  Dakle, jeste li spremni započeti nevjerojatno putovanje sa mnom? Pripremite se, jer svijet čeka,

Gradilište

Gradilište je prostor na kojem se gradi ili obnavlja zgrada, infrastruktura ili neke druge vrste građevinskih projekata i može varirati od malih projekata poput obnove