Najčešće pogreške kod prijave za posao

Prazan e-mail

Ako se životopis šalje kao privitak (attachment), potrebno je svakako navesti naslov e-maila, te napisati par rečenica u samom sadržaju kojima se pozdravlja osoba koja zaprima prijavu, te se iskazuje namjera slanja emaila.

Životopis u e-mailu

Životopis se šalje kao privitak (attachment), nikako se ne piše u samom sadržaju emaila.

Prilagođavanje životopisa poslodavcu

Svakako treba izbjeći situaciju da poslodavac iz životopisa zaključi da kandidat traži bilo kakav posao. Potrebno je prilagoditi životopis konkretnom natječaju, a posebno obratiti pozornost na motivacijsko pismo u kojem se pojašnjava razlog prijave na dotičnu poziciju.

Gramatičke pogreške u prijavi

Ovo svakako djeluje neprofesionalno, neprecizno i neuredno, a to nisu osobine po kojima kandidat želi biti zapamćen od strane budućeg poslodavca.

Izostavljanje bitnih podataka

Ne zaboraviti navesti sve tražene kvalifikacije za oglašeno radno mjesto. Ne izostaviti niti druge bitne elemente životopisa kao što su osobni i kontakt podaci.

Izostavljanje radnog mjesta

Obavezno treba navesti u motivacijskom pismu za koju poziciju se aplicira jer neke tvrtke mogu imati više različitih otvorenih natječaja u istom trenutku i možda neće znati za koju poziciju je prijava poslana.

Slanje prijave nakon isteka roka

Ovakvim postupkom već na samom početku kandidat odaje dojam nepoštivanja zadanih rokova i vremena poslodavca.

Preseljenje radi posla

Ukoliko kandidat živi van mjesta za koje je natječaj otvoren, potrebno je naglasiti spremnost na preseljenje jer poslodavac u protivnom stječe dojam da je prijava poslana pogreškom.