Organizacijska kultura

Korporativna kultura velika je konkurentska prednost, ali je koncept složen. Temelji se na sustavu zajedničkih vrijednosti, društvenih normi te simbola i stavova koji utječu na to kako sudionici unutar organizacije donose odluke, kako se ponašaju i osjećaju. Pokazuje kako su dizajnirani odnosi s kolegama i kako se donose odluke. Sve to izvedeno je iz korporativne kulture koja se odvija na svim razinama organizacije. Uključuje upravu kao i zaposlenike. Korporativna kultura se odlikuje kroz ono za što se organizacija zalaže i što joj je važno. Oblikuje vrijednost kompanije i utječe na rezultat. Pozitivna korporativna kultura utječe na zaposlenike. U najboljem slučaju oni će biti zadovoljniji, a samim time odmah i produktivniji. Manje zaposlenika daje otkaz kad se osjećaju ugodno. To smanjuje trošak ponovnog zapošljavanja, a i omogućuje dugoročno planiranje raspoređivanja radnika. Uz tržišne uvjete koji utječu na tvrtku u njihovim svakodnevnim aktivnostima treba uzeti u obzir i ostale vanjske čimbenike kao što su društveni, politički i ekonomski. Svi vanjski čimbenici utječu na razvoj tvrtke i mogu dovesti do promjene u kulturi.

Tvrtka ima identitet koji je zaposlenicima jasan i koji mogu artikulirati. Zaposlenici znaju strateške ciljeve i svoje radnje usklađuju u skladu s tim. Mogu razvijati i koristiti svoj potencijal u skladu sa strateškim ciljevima. Zaposlenici se dodatno usavršavaju i sposobni su savladati nove izazove. Vodstvo se temelji na dobroj konkurenciji i suradnji, a ne na natjecanju. Korporativna kultura je nešto poput karaktera tvrtke i očituje se na različite načine. Organizaciju možemo shvatiti kao uslužno orijentiranu i inovativnu ili zaostalu i bezidejnu. Korporativna kultura i vodstvo međusobno su povezani. Vodstvo je kultura. Zaposlenici kojima se dobro upravlja doživljavaju svoju kulturu kao pozitivnu i u skladu s tim podržavaju tvrtku.

I sam Profesio shvaća važnost dobre korporativne kulture. Važno je da se djelatnici osjećaju kao dio tima. Fokus nam nije na radnom vremenu nego na dobro obavljenom poslu i postignutom rezultatu. Pogreške predstavljaju temelj za napredak. Iz njih učimo kako biti bolji.

Podijeli:

Poslednje sa bloga

Tko je tim Profesio? Janette

Pripremite se za avanturu s Janette, vašom prijateljskom koordinatoricom globalne mobilnosti!  Dakle, jeste li spremni započeti nevjerojatno putovanje sa mnom? Pripremite se, jer svijet čeka,

Gradilište

Gradilište je prostor na kojem se gradi ili obnavlja zgrada, infrastruktura ili neke druge vrste građevinskih projekata i može varirati od malih projekata poput obnove