Pitajte pravnika!

Od danas na našoj web stranici svaki tjedan naš dragi suradnik, pravnik Hrvoje Jukić, dipl.iur., će odgovarati na pitanja koja vas zanimaju iz područja radnog prava i ustupanja zaposlenika preko agencije. Ukoliko i vi imate neko pitanje koje vas zanima slobodno nam ga dostavite na email adresu posao@profesio.hr i pokušat ćemo kroz našu rubriku “Pitajte pravnika” i vama odgovoriti na sve što vas zanima.

1. Što znači ustupljeni radnik? S kime radnik potpisuje ugovor o radu, prema kome izvršava obvezu rada, tko obračunava i isplaćuju plaću te tko radnika prijavljuje na nadležne institucije mirovinskog i zdravstvenog osiguranja?

Ustupljeni radnik prema odredbama Zakona o radu je radnik kojeg agencija za privremeno zapošljavanje temeljem ugovora o ustupanju ustupa drugom poslodavcu („korisniku“) za privremeno obavljanje poslova. Ovo znači da radnik sklapa ugovor o radu s agencijom za privremeno zapošljavanje te je u radnom odnosu kod Agencije, iako poslove svojeg radnog mjesta obavlja kod korisnika. Agencija obračunava i isplaćuje plaću, vrši prijavu i odjavu radnika na nadležna tijela mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te plaća sve doprinose i naknade vezano uz rad radnika.

2. Koje su obveze korisnika prema radniku?

Korisnik se u odnosu na ustupljenog radnika smatra poslodavcem u smislu obveza primjene odredbi Zakona o radu i drugih zakona i propisa kojima su uređeni sigurnost i zaštita zdravlja na radu i posebna zaštita određenih grupa radnika. Dakle, radnik je dužan poštivati radne naloge korisnika, a korisnik je dužan poduzeti sve radnje za zaštitu radnika u istoj mjeri kao da je poslodavac.

Odgovara: Hrvoje Jukić, dipl.iur.

Podijeli:

Poslednje sa bloga

Tko je tim Profesio? Janette

Pripremite se za avanturu s Janette, vašom prijateljskom koordinatoricom globalne mobilnosti!  Dakle, jeste li spremni započeti nevjerojatno putovanje sa mnom? Pripremite se, jer svijet čeka,

Gradilište

Gradilište je prostor na kojem se gradi ili obnavlja zgrada, infrastruktura ili neke druge vrste građevinskih projekata i može varirati od malih projekata poput obnove