SNAGA GLOBALNOG TALENTA: Zašto je važno zapošljavanje filipinskih radnika? 

U našem brzom i povezanom svijetu, ključno je da tvrtke u Hrvatskoj prihvate ogromnu vrijednost koju talentirani pojedinci iz različitih dijelova svijeta mogu ponuditi. Da bi uspjele na današnjem globalnom tržištu i proširile svoje poslovanje internacionalno, tvrtke moraju iskoristiti snagu raznolikih vještina i svježih perspektiva. Ovaj članak istražuje važnost dobrodošlice stranih zaposlenika, s posebnim naglaskom na iznimne doprinose koje filipinski zaposlenici donose hrvatskoj radnoj snazi. U posljednjem tromjesečju 2022. godine Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u Hrvatskoj izdalo je ukupno 95.678 boravišnih i radnih dozvola strancima. Od tih dozvola, 4.317 je dodijeljeno Filipincima, a valja napomenuti da njih 37 ima valjan status stalnog boravka. 

Filipinski statistički ured je izjavio da je u prosincu 2022. godine bilo otprilike 1,83 milijuna Filipinaca raspoređenih i koji rade u raznim zemljama diljem svijeta. Valja napomenuti da ta brojka ne uključuje Filipince koji rade online za međunarodne korporacije. To postavlja pitanje: Što čini Filipince poželjnijima stranim tvrtkama u usporedbi s pojedincima iz drugih zemalja? 

Poznavanje engleskog jezika: 

Imati snažno znanje engleskog jezika je primjetna prednost prilikom razmatranja filipinskih zaposlenika za radnu snagu. Filipini su poznati kao jedna od najvećih engleskogovorećih zemalja na svijetu. Engleski jezik se poučava kao drugi jezik od rane dobi, rezultirajući visoko stručnom radnom snagom sposobnom za lako komuniciranje s globalnim klijentima i dionicima. U EF indeksu engleske stručnosti za 2022. godinu, Filipini su postigli impresivan rang 22. od 111 zemalja kada je u pitanju poznavanje engleskog jezika. 

Jaka kulturna usklađenost: 

Filipinski zaposlenici često dijele snažnu kulturnu usklađenost s zapadnim zemljama, uključujući i Hrvatsku. Filipini imaju bogatu povijest zapadnog utjecaja, uključujući španjolsku i američku kolonizaciju. Kulturna sličnosti omogućava filipinskim zaposlenicima brzo prilagođavanje zapadnom radnom okruženju, razumijevanje poslovnih praksi i izgradnju snažnih radnih odnosa s kolegama i klijentima. Njihova sposobnost snalaženja u kulturnim nijansama i učinkovitog rada u međukulturnim okruženjima poboljšava dinamiku tima i pridonosi harmoničnoj radnoj atmosferi. 

Tehničke i stručne vještine: 

Diplomci filipinskih sveučilišta i strukovnih institucija redovito pokazuju iznimnu stručnost u područjima poput inženjerstva, informacijske tehnologije, zdravstva, financija i poslovne administracije. Poslovna djelatnost informacijske tehnologije i upravljanja poslovnim procesima (IT-BPM) u Filipinima posebno je snažna, s specijaliziranim vještinama u razvoju softvera, kibernetičkoj sigurnosti, analizi podataka i digitalnom marketingu. Zdravstveni radnici u zemlji su visoko priznati diljem svijeta, s velikim brojem filipinskih medicinskih sestara i praktikanata koji rade u bolnicama i zdravstvenim ustanovama diljem svijeta. Ovaj široki spektar vještina i stručnosti stvara raznolik i prilagodljiv bazen talenata koje hrvatske tvrtke mogu iskoristiti. 

Troškovna učinkovitost: 

Zapošljavanje filipinskih zaposlenika također pruža prednost u pogledu troškovne učinkovitosti u usporedbi s zaposlenicima iz zapadnih zemalja. Trošak života na Filipinima je općenito niži nego u Hrvatskoj ili drugim zapadnim zemljama, što rezultira konkurentnijim očekivanjima plaća. To omogućuje hrvatskim tvrtkama pristup visoko stručnom talentu po razumnoj cijeni, maksimizirajući resurse i potencijalno povećavajući profitabilnost. 

Prepoznavanje snage globalnog talenta je ključno u današnjem povezanom svijetu. Zapošljavanje filipinskih zaposlenika donosi brojne koristi hrvatskoj radnoj snazi. Njihove sposobnosti, karakteristike i radna etika čine ih vrlo traženima u raznim poslovnim sektorima. Filipinski zaposlenici mogu znatno doprinijeti uspjehu i rastu hrvatskih tvrtki zbog njihovog poznavanja engleskog jezika, kulturne usklađenosti, izvrsne radne etike, tehnološke kompetencije i troškovne učinkovitosti. 

PROFESIO, razumije važnost pronalaženja talenata na globalnoj razini. Prepoznajući vrijednost filipinskih zaposlenika, tvrtke u Hrvatskoj mogu iskoristiti bazu visoko stručnih stručnjaka koji donose jedinstvenu perspektivu i pomažu u napretku njihovog poslovanja na globalnom tržištu. Prihvaćanje raznolikosti i iskorištavanje prednosti filipinskog talenta može dovesti do inovacija, poboljšane uspješnosti i konkurentske prednosti u današnjem brzom i promjenjivom poslovnom okruženju. 

Ako imate bilo kakva pitanja ili trebate pomoć pri zapošljavanju filipinskih radnika, slobodno me kontaktirajte na janette.milinovic@profesio.hr

Autor: Janette Milinović, Koordinator globalne mobilnosti 

Podijeli:

Poslednje sa bloga

Tko je tim Profesio? Janette

Pripremite se za avanturu s Janette, vašom prijateljskom koordinatoricom globalne mobilnosti!  Dakle, jeste li spremni započeti nevjerojatno putovanje sa mnom? Pripremite se, jer svijet čeka,

Gradilište

Gradilište je prostor na kojem se gradi ili obnavlja zgrada, infrastruktura ili neke druge vrste građevinskih projekata i može varirati od malih projekata poput obnove