Agencijsko zapošljavanje – 2. dio

Nakon što su Agencija i Korisnik dogovorili uvjete i potpisali Ugovor o ustupanju radnika, Radnik može započeti s radom kod Korisnika.

Prije samog početka rada, ukoliko to zahtjeva Korisnik, radnik treba obaviti liječnički pregled. Za određena radna mjesta liječnički pregled može biti obavezan i Zakonom. Na liječnički pregled radnika upućuje agencija, a radnik ne snosi trošak liječničkog pregleda niti u jednom slučaju.

Nakon obavljenog liječničkog pregleda, radnik i Agencija potpisuju Ugovor o radu i Agencija radniku predaje uputnicu kojom ga upućuje na rad Korisniku.

Sukladno članku 46. stavka 1, Zakona o radu, Ugovor o radu za privremeno obavljanje poslova, agencija može sklopiti ugovor s radnikom na određeno ili neodređeno vrijeme.

Uvjete i razdoblje zapošljavanja naravno određuje Korisnik, ali je bitno naglasiti kako je Korisnik dužan osigurati da ugovorena plaća i drugi uvjeti rada ustupljenog radnika ne budu nepovoljniji od uvjeta koje bi ustupljeni radnik ostvario da je sklopio ugovor o radu direktno s Korisnikom.

Također valja napomenuti kako sukladno članku 48., stavka 1 Zakona o radu, Korisnik ne smije koristiti rad istog ustupljenog radnika za obavljanje istih poslova za neprekinuto razdoblje duže od tri godine.

Razdoblje duže od tri godine dopušteno je samo u slučaju zamjene privremeno odsutnog radnika ili zbog nekih drugih objektivnih razloga dopuštenih kolektivnim ugovorom.

Kad su agencija i radnik potpisali ugovor o radu i Uputnicu, Agencija odmah prijavljuje radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje i time započinje proces privremenog zapošljavanja putem agencije za zapošljavanje.

Autor: Ivana Drušković

Podijeli:

Poslednje sa bloga

Tko je tim Profesio? Janette

Pripremite se za avanturu s Janette, vašom prijateljskom koordinatoricom globalne mobilnosti!  Dakle, jeste li spremni započeti nevjerojatno putovanje sa mnom? Pripremite se, jer svijet čeka,

Gradilište

Gradilište je prostor na kojem se gradi ili obnavlja zgrada, infrastruktura ili neke druge vrste građevinskih projekata i može varirati od malih projekata poput obnove