Agencijsko zapošljavanje

Premda Agencije za privremeno zapošljavanje radnika u Hrvatskoj djeluju već 20 godina i dalje se susrećemo s pitanjima donosi li agencijsko zapošljavanje radnicima više koristi ili štete?

S jedne strane imamo one koji podržavaju agencijsko zapošljavanje kao oblik zapošljavanja koji pomaže fleksibilnosti radnih odnosa. S druge strane još uvijek imamo dio onih koji agencijski rad smatraju mehanizmom koji donosi više štete nego koristi.

Moram priznati kako sam se u svojih šesnaest godina radnog iskustva u Agencijama za zapošljavanje susretala s različitim stavovima. Od vrlo pozitivnih pa sve do onih vrlo skeptičnih. Slušajući svih ovih godina razne stavove i gledišta, zaključila sam kako većina negativnih stavova proizlazi iz nedovoljnog poznavanja i nedovoljnog shvaćanja rada putem Agencije za privremeno zapošljavanje.

Najčešće i najveće zablude onih koji imaju uglavnom negativan stav odnose se na:

• naplatu agencijske usluge zaposlenicima

• nesigurnost isplate plaću

• ugovaranje manje plaće u odnosu na radnika na istom radnom mjestu zaposlenog direktno kod Korisnika

• sklapanja isključivo ugovora na određeno vrijeme

• neprijavljivanje na nadležne institucije mirovinskog i zdravstvenog osiguranja

• kreditne nesposobnosti

• nemogućnosti odlaska na godišnji odmor ili bolovanje.

O svim pitanjima, nedoumicama, pravima i mogućnostima koja se odnose na Agencijski rad možete saznati u mojim narednim člancima.

Autor: Ivana Drušković

Podijeli:

Poslednje sa bloga

Tko je tim Profesio? Janette

Pripremite se za avanturu s Janette, vašom prijateljskom koordinatoricom globalne mobilnosti!  Dakle, jeste li spremni započeti nevjerojatno putovanje sa mnom? Pripremite se, jer svijet čeka,

Gradilište

Gradilište je prostor na kojem se gradi ili obnavlja zgrada, infrastruktura ili neke druge vrste građevinskih projekata i može varirati od malih projekata poput obnove