COVID – 19 i mentalno zdravlje zaposlenika

Većini Poslodavaca u doba Covid – 19 u fokusu su prvenstveno bili problemi s gospodarstvom i opstanak na tržištu. Ono o čemu bi svakako trebalo voditi brigu je i mentalno zdravlje zaposlenika. Jer tko je Poslodavac uopće bez svojih zaposlenika?

Nitko nije mogao niti pretpostaviti da će pandemija toliko trajati te da će osim gospodarskih izazova donijeti i toliko izazova u mentalnom zdravlju. Osim straha od gubitka posla javio se i strah za svoje zdravlje te zdravlje i život najbližih. Odjednom više ne možemo utjecati sami na svoj život. Drugi nam određuju pravila i ograničavaju kretanje. Cijeli svijet se našao u potpuno novoj  i nepredvidivoj situaciji. Strah ti postaje normalan i jednostavno započneš živjeti u nekom svijetu koji je za tebe do sada bio nepoznanica. Druženja više nema. Odlazak na posao, koji je ponekad bio toliko naporan, sada ti je postao luksuz. Socijalna distanca je sve veća i povlačiš se u sebe i svoj svijet. Ovo je nažalost za neke postala svakodnevnica.

Istraživanja pokazuju da su se u zadnjih godinu dana povećale mentalne bolesti kao što su anksioznost, depresija te poremećaji u spavanju. To uvelike otežava produktivnost zaposlenika i mogućnost da se koncentrira i odradi posao najbolje što može.

Poslodavcima je važno da im je radnik zadovoljan i priseban na radnom mjestu. Zbog pandemije velik broj radnika postao je depresivan. Svi poslodavci poštuju mjere civilnog stožera koje su trenutno na snazi, ali nitko nema nikakvu mjeru o tome kako pomoći radniku da se snađe u novonastaloj situaciji.

Kao poslodavac možemo i trebamo pomoći radniku koji ima neki od navedenih problema uzrokovanih pandemijom. Prije svega to je otvoren i iskren razgovor o situaciji u kojoj se tvrtka nalazi. Ukoliko vi kao poslodavac šutite i ne komunicirate ili skrivate istinu od svojih zaposlenika samo im povećavate strah. Već im je pandemija sama po sebi donijela dovoljno brige, a vaša šutnja svakako ne pomaže. Pitajte zaposlenike možete li im pomoći kako bi im rad od kuće bio što lakši. Neka znaju da ste tu za njih i da ste svi zajedno u ovome.

S Covidom – 19 živimo već više od godinu dana i novo normalno nam ipak nije postalo normalno. Svi  se još uvijek nadamo vraćanju na staro. Ne zaboravimo da trebamo pomoći jedni drugima i da će se sve ovo jednom završiti.

Autor: Jurja Prpić

Podijeli:

Poslednje sa bloga

Tko ima pravo raditi u Hrvatskoj? 

Živjeti u Hrvatskoj ne znači automatski imati pravo raditi unutar njezinih granica. Pravo na rad uređeno je specifičnim propisima i pravnim okvirima. Razumijevanje radnog prava