Kako početi zapošljavati strane radnike u Hrvatskoj: vodič Profesia-a

U svjetlu sve veće nestašice kvalificirane radne snage u Hrvatskoj, mogućnost zapošljavanja stranih radnika pojavila se kao održivo rješenje za mnoge tvrtke. Profesio se specijalizirao za vođenje tvrtki kroz složen postupak zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj. Od početnog planiranja i regrutacije do rješavanja administrativnih složenosti poput dobivanja relevantne imigracijske dokumentacije, boravišnih i radnih dozvola, naša agencija nudi sveobuhvatnu podršku tijekom cijelog procesa integracije, osiguravajući besprijekorno i uspješno iskustvo uključivanja stranih radnika. Kako biste razumjeli sve aspekte zapošljavanja stranih radnika, pripremili smo ovaj članak. 

RAZUMIJEVANJE PRAVNOG OKVIRA 

Kada razmatrate mogućnost zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj, ključno je razumjeti pravni okvir koji regulira zapošljavanje stranih državljana. Prema Zakonu o strancima, svaka osoba koja nije hrvatski državljanin klasificira se kao stranac. Ova razlika je ključna u određivanju specifičnih uvjeta i zahtjeva koji se odnose na zapošljavanje državljana trećih zemalja u zemlji. 

KRITERIJI ZA POSLODAVCE 

Pravne osobe i fizičke osobe s prebivalištem u Hrvatskoj imaju pravo zaposliti strane radnike, pod uvjetom da ispunjavaju određene preduvjete. Na primjer, ako ste nova tvrtka, morate zaposliti barem jednog radnika koji je državljanin Hrvatske, članica EGP-a ili Švicarske Konfederacije na puno radno vrijeme u posljednjih šest mjeseci. Slično, za sezonske djelatnosti, trebali biste imati barem jednog radnika koji ispunjava navedene kriterije u prethodnoj sezoni. 

POČETAK POSTUPKA ZAPOŠLJAVANJA 

Kada hrvatska tvrtka utvrdi da ispunjava uvjete za zapošljavanje stranih radnika, postavlja se pitanje: Možete li izravno zaposliti strane radnike iz njihove matične zemlje? Iako je to moguće u određenim slučajevima, ključno je dobro biti informiran o birokratskim složenostima koje su uključene. To uključuje razumijevanje specifičnih postupaka i propisa koji postoje između zemlje porijekla stranog radnika i Hrvatske. 

UVJETI ZA ZAPOŠLJAVANJE STRANIH RADNIKA 

Strani radnici mogu biti zaposleni u Hrvatskoj na temelju specifičnih uvjeta, poput posjedovanja valjane boravišne i radne dozvole, potvrde o radnom registriranju (na određeno vrijeme) ili ispunjavanja određenih kriterija navedenih u Zakonu o strancima. Bitno je da se radni odnos uspostavi s poslodavcem koji se pridržava tih propisa. 

RAZUMIJEVANJE TESTA TRŽIŠTA RADA 

U Hrvatskoj, test tržišta rada ključan je korak u procesu zapošljavanja stranih radnika. Procjenjuje dostupnost odgovarajućih kandidata s nacionalnog tržišta rada prije nego poslodavac može zatražiti boravišnu i radnu dozvolu. Značaj ovog testa je osigurati da zapošljavanje stranih radnika ne utječe negativno na prilike koje su dostupne domaćoj radnoj snazi. 

STRUČNO VOĐENJE ZA USPJEŠAN PROCES ZAPOŠLJAVANJA 

Kako biste uspješno navigirali kroz složenosti zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj, izuzetno je preporučljivo potražiti stručnu podršku i vođenje stručnjaka poput Profesio-a. Naše sveobuhvatne usluge ne samo da olakšavaju proces zapošljavanja, već osiguravaju i usklađenost sa svim zakonskim zahtjevima, potičući uspješnu integraciju stranih radnika u vašu radnu snagu. 

S ekspertizom i podrškom Profesio-a, možete uspješno navigirati kroz složenosti zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj. Od početnog planiranja do konačne integracije, naš posvećeni tim predan je pružanju prilagođene pomoći i osiguravanju besprijekornog i usklađenog procesa zapošljavanja stranih radnika. Za dodatne upite i personaliziranu podršku, slobodno nas kontaktirajte na janette.milinovic@profesio.hr.

Podijeli:

Poslednje sa bloga

Tko je tim Profesio? Andrea

Našem timu pridružila se nova kolegica Andrea. Andrea je apsolventica na Pravnom fakultetu, s naglaskom na specijalizaciju u radnopravnom zakonodavstvu, s višegodišnjim iskustvom u financijama

Tko je tim Profesio? Matija

Našem timu se pridružio novi kolega Matija. Matija Mirković je stručnjak za razvoj poslovanja i savjetovanje u području ljudskih resursa s višegodišnjim iskustvom u industriji.